USLUGE

Ortodoncija

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi prevencijom, dijagnozom i terapijom nepravilnosti položaja zuba i vilica.

OSNOVNO O ORTODONCIJI


Možda već znate da ortodontski aparati ispravljaju zube, ali i ono što možda ne znate jeste da je lep osmeh samo jedna od mnogih koristi koje ortodontski tretman može da ponudi.

Dovođenje zuba, usana i vilica u pravilan položaj dobijate ne samo lep nego i zdrav osmeh. Pravilno postavljeni zubi jednostavno funkcionišu bolje i lakše ih je čistiti. I na kraju, ali daleko od manje važnog, je povećano samopoštovanje i samopouzdanje koje zdrav i lep osmeh može obezbediti. Ovaj psihološki efekat može biti značajan faktor prilikom donošenja odluke o prihvatanju ortodontskog tretmana i često je na prvom mestu na listi stvari koje pacijent očekuje od terapije. Prelep osmeh pruža zadovoljstvo onome ko ga ima i onome ko ga gleda.

Najvažnije je napomenuti da ne postoji starosna granica za ortodontsku terapiju i nošenje ortodontskog aparata.

PREGLED


Prvi ortodontski pregled bi trebalo biti u sedmoj godini, kada je pravo vreme da se sagleda potencijalna terapija. Pravovremno primenjenom ortodontskom terapijom može se uspešno delovati na odnos vilica, odvići od loših navika, otkloniti poteškoće u govoru i ujedno napraviti prostor za nesmetano izrastanje stalnih zuba i tako izbeći kasnije vađenje zuba. Upravo nam sve to pomaže, olakšava i skraćuje kasnije terapiju.

Na prvom pregledu ćemo porazgovarati o problemu i napraviti klinički pregled. Najčešće se odmah uzimaju i otisci za studijske modele i fotografisanje pacijenta (intraoralno i ekstraoralno).
Sa sobom bi trebali doneti ortopan (RTG snimak svih zuba), a mi ćemo Vas, ako je neophodno uputiti na dodatna snimanja pomoću kojih ćemo doneti konačnu odluku o započinjanju terapije.


MOBILNI ORTODONSTSKI APARATI


Za naše male pacijente, koji još rastu i razvijaju se, tu su mobilni ortodontski aparati. Oni spadaju u domen ortodoncije i služe za ispravljanje zuba kod dece, odvikavanje od loših navika, ispravljanje zagrižaja i loših orofacijanih funkcija. Mogu biti aktivni, pločasti ortodontski aparati i pasivni kao i funkcionalni ortodontski aparati.

Postupak izrade se svodi na dva dolaska, prvo se uzima otisak, a onda se dobija aparat kao i uputstvo o korišćenju.
Njih pacijenti sami mogu staviti i izvaditi iz usta. Važno je naglasiti da je kod terapije mobilnim aparatima izuzetno važna saradnja i želja deteta da nosi aparat jer da bi terapija bila uspešna aparat se mora nositi 14 do 16 sati dnevno.

Od mobilnih aparata se ne može očekivati da se pravilno i potpuno isprave jako rotirani ili nagnuti zubi te zubi koji su izrasli na krivom mestu. Za takve anomalije koriste se fiksni aparati. Terapija mobilnim ortodontskim aparatima uglavnom je prva faza terapije koju započinjemo u ranijoj dobi i kojom ispravljamo položaj vilica, a nakon toga postavlja se fiksni aparat kojim korigujemo položaj zuba i završavamo terapiju. Ukoliko se problem ne reši u mlađoj dobi, on s vremenom postaje teži i komplikovaniji.


FIKSNI ORTODONTSKI APARATI


U ortodontskim problemima najefikasnija i najčešće korišćena metoda rešavanja problema je fiksnim ortodontskim aparatom. Starosna granica ne postoji za rešavanje ortodontskih problema fiksnim aparatima. Glavna karakteristika fiksnog ortodontskog aparata je da se ne mogu ukloniti do kraja terapije nakon što ih stomatolog postavi. Osnovni elementi fiksnog ortodontskog aparata se sastoji od bravica (“breketa”), koje se postavljaju na sekutiće, očnjake i predkutnjake, zatim od tuba ili prstenova, koji se postavljaju na kutnjake i od luka, koji povezan sa bravicama i prstenovima, u stvari čini da svi njegovi elementi deluju kao celina. Tokom terapije, doktor ortodoncije menja lukove idući progresivnije ka debljim i krućim, te se zubi postavljaju sve tačnije,a pomoću drugih elemenata ih pomera na predviđeno mesto.
Fiksne aparate (“bravice”) na zube postavljaju (lepe) isključivo specijalisti ortodoncije i njih pacijenti ne mogu sami skinuti.
Osnovne indikacije za primenu fiksnih ortodontskih aparata su svi oni slučajevi gde je neophodno sve zube postaviti što finije, tačnije i skladnije u idealan stomatološki niz. Naročito su pogodni u slučajevima koji uključuju i vađenje zuba, te zatvaranje tog ekstrakcionog prostora, kao i u kombinaciji sa nekim pomoćnim ortodontskim aparatima. Međutim, nije svako pogodan pacijent za terapiju ove vrste. Osnovni preduslov je da potporni aparat zuba bude očuvan, kako bi podneo sile u toku terapije, a da ne dođe do oštećenja.

Posebno je važno napomenuti da je neophgodno da zubi treba da su zdravi ili potpuno zbrinuti kao i da se mora sprovoditi veoma stroga oralna higijena! Ovi uslovi su još strožiji, a indikacije još suženije za estetske fiksne aparate. Idealno vreme za terapiju fiksnim aparatima je nakon nicanja i drugih kutnjaka, što je okvirno uzrast od 13 godina. Međutim, ako su prethodni uslovi ispunjeni, fiksni aparat se može nositi nezavisno od doba života pacijenta.

Raznolikost materijala koji se koriste u fiksnoj terapiji je veoma široka i to od legure nikla i titanijuma (tzv.metalne) kao i od akrilata, plastike, keramike itd. Metalni fiksni aparati imaju mehanička svojstva dovedena do perfekcije, efekat i pouzdanost su na najvišem nivou i ortodonti najviše vole da rade sa njima. Jedina mana im je estetski efekat. Pored svega u terapiji gde je potrebna primena jačih sila za veća pomeranja zuba moraju se koristiti metalni fiksni aparati.

Fiksni aparati izrađeni od nekih estetskih materijala kao što su akrilat, plastika, keramika, polikristal aluminijum oksida, polikarbonat sa fiberglasom uglavnom imaju dobar estetski efekat, ali su im neka mehanička i retenciona svojstva u senci, tako da neretko pucaju, okrnje se i loše se odvajaju od zuba što uslovljava češće posete ortodontu. Potpuno su kontraindikovani kod nemarnih pacijenata sa lošom oralnom higijenom.

Pacijenti sa fiksnim ortodontskim aparatima treba da se pridržavaju nekih osnovnih saveta kako bi terapija tekla bez zastoja i bila efikasna u što kraćem mogućem roku. Naime, pacijenti moraju da održavaju perfektnu oralnu higijenu, što podrazumeva pranje zuba posle svakog obroka.U čišćenju zuba, pored običnih četkica, preporučuju se i interdetalna četkica i konac, kao i povremeno korišćenje nekih rastvora za ispiranje usta. Ishrana je takođe specifična. Treba izbegavati odgrizanje hrane kao i hranu koja sadrži čvrste delove (koštice, lešnike, bademe…). Zabranjene su žvake, karamele, lepljive bombone, lizalice…

Fiksni ortodontski aparat postavlja stomatolog u ordinaciji, lepeći bravice i tube, odnosno, prstenove na zube. Pacijenti se u roku od desetak dana potpuno navikavaju na prisustvo aparata u ustima.

Nakon završetka terapije ovim aparatima sledi poslednja, ali jako bitna faza: retencija, tj. održavanje postignutih rezultata. U ovoj fazi pacijent nosi neki od retencionih aparata (proteza, folija, fiksni retainer..) kako bi se stabilizovali rezultati dobijeni u prethodnoj, aktivnoj fazi lečenja.

Ova faza najčešće traje onoliko dugo koliko je trajala i terapija fiksnim aparatom, s tim što se vremenom postepeno skraćuje nošenje retancionog aparata.


UPUTSTVO PACIJENTIMA SA FIKSNIM PROTEZAMA


  • BOL I OSETLJIVOST ZUBA
  • ORALNA HIGIJENA
  • ISHRANA

Ubrzo nakon postavljanja fiksne proteze javlja se bolna osetljivost u vidu napetosti, zatezanja i osetljivosti (najčešće donjih prednjih zuba) na zagrižaj. Ovo stanje se javlja nekoliko sati nakon postavke fiksne proteze, a traje od nekoliko sati, pa čak i do 7 dana. Da bi se prevazišao ovaj period, savetuje se uzimanje analgetika (andol, aspirin, paracetamol, brufen) po potrebi. Ne trpite ovaj bol, koji stvara nervozu, već popijte neki od navedenih lekova. Dalje tokom terapije, ovakva bolna osetljivost se u normalnim okolnostima više ne javlja.
Ukoliko imate termo luk, osetljivost će popustiti kada popijete čašu hladne vode.
Takođe, bravice i prstenovi mogu iritirati sluzokožu usta i jezik i stvoriti ranice na njima. U tom slucaju, odlomite parčence voska koji ste dobili, zagrejte ga i razmekšajte u toploj vodi i prelepite preko mesta koje vas iritira. Sa tako nalepljenim voskom možete i jesti, jer nije štetan ako se proguta. Nakon nekog vremena, prestaće iritacije, pa i potreba za lepljenjem voska.

Mora biti češća i temeljnija nego do tada. Zubi se peru nakon svakog jela, tako da se savetuje izbegavanje grickanja između obroka. Zato je najbolje da slatkiše povežete uz obrok i nakon toga operete zube. Oralna higijena se održava običnom četkicom, interdentalnom četkicom, koncem i rastvorima za ispiranje usta. Prvo operite zube običnom četkicom, uobičajenom metodom, kao da nemate fiksni aparat. Tada operite i desni oko zuba. Zatim, interdentalnom četkicom i koncem uklonite sve zaostale nečistoće ispod luka, i između dve susedne bravice povlačeći četkicu u vertikalnom pravcu.

Nakon toga izmućkajte 1 minut neki od rastvora koji sadrže i fluor. Na spavanje idite potpuno čistih zuba i usta.

Treba izbegavati svako odgrizanje hrane. Hranu treba iseći na sitnije zalogaje i tako ih uzimati. Izbegavati grickanje koštunjavog voća i semenki, kao i voća i povrća sa košticama (očistiti pre jela). Zabranjene su žvake, karamele, lepljive bombone, lizalice…

Svaka odlomljena bravica zahteva ponovno lepljenje, što usporava terapiju za par meseci! Ako se i odlepi bravica ili prsten, sačuvajte je/ga i zakažite kontrolu. Zabranjeno je čačkanje bravica, prstenova i luka!!!

http://ortodoncijadrandjelka.com/wp-content/uploads/2015/12/doctor-writing-1.png

RETENCIJA

Nakon završene fiksne ortodontske terapije sledi faza retencije koja je jednako važna kao i nošenje fiksnog aparata (aktivna faza terapije). Pacijenti dobijaju retencijske naprave koje mogu biti fiksne ili mobilne, a čiji je zadatak zadržati zube i vilice u novom, ispravljenom položaju. Mobilni (essix) retainer je prozirna folija za gornju i donju vilicu koja se nosi mesec ili dva po 24 h, skida se samo za jelo i piće, a nakon toga bar 6 meseci svaku noć, pa svaku drugu noć…

Fiksni retainer je žičano povezivanje najčešće donjih (3-3) ili ređe gornjih (2-2) prednjih zuba kojim se onemogućava njihovo pomicanje kada ne nosite Vaš mobilni retainer. Gornji fiksni retainer se stavlja isključivo ako ne smeta u kontaktu gornjih i donjih zuba. Najbolja je kombinacija u kojoj imate i mobilni i fiksni retainer jer su zubi živo tkivo i pomični su celog života, posebno prvih 10 do 12 mjeseci nakon skidanja aparata, koliko je potrebno da se koštano tkivo oko zuba mineralizuje i da se zub navikne na novi izvor sila koje ga mogu pomaknuti – usne, obrazi, jezik. Ukoliko ne nosite svoje retainere nakon skidanja fiksnog aparata, ne možemo Vam garantovati stabilnost rezultata. Nakon skidanja aparata, Vi brinete o svojim zubima i postignutom rezultatu terapije i ukoliko se ne budete pridržavali uputstva o retenciji, velika je verovatnoća recidiva!


ortodoncija-logoNovi2aBeli

Svoje višegodišnje iskustvo, ljubaznost, stručnost i veliki broj zadovoljnih pacijenata garant su našeg pravog puta do vašeg lepšeg i zdravog osmeha.

Kontakt:

Šamačka br. 2 lokal br. 7
Beograd – Konjarnik

tel. 011/ 347 71 03
mob: 062/ 25 26 26

Ortodoncija Dr Anđelka 2018.