USLUGE

PROTETIKA

Zubna protetika grana je dentalne medicine koja se bavi nadomještanjem izgubljenih zuba i mekanih dijelova usne šupljine.

FIKSNI PROTETSKI RADOVI


Fiksni protetski radovi su stomatološki radovi kojima se  nadoknadjuje nedostatak jednog ili više zuba obnavljajući njihovu funkciju i estetiku. Prvo je potrebno izbrusiti zube radi stvaranja prostora za fiksni rad  čime se uklanja i mogući karijes, kao i dijelovi zuba koji nemaju dobru potporu.

Razlikujemo nekoliko vrsta fiksnih protetskih radova, poput krunica, mosta i fiksnih radova na implantatima. Krunicom se nadoknađuje zubna kruna jednog zuba i pokriva zubnu strukturu koja je ranije podupirala prirodnu krunu. Mostom se nadoknadjuje nedostatak jednog ili više zuba trajno povezujući zube ili implantate uz bezubi prostor.U slučajevima kada je struktura zuba jako oštećena potrebno je izraditi nadogradnju koja se cementira u kanale korena i koja nadoknađuje zubnu strukturu potrebnu za prihvat krune.

U izradi krunica i mostova koriste se različiti materijali. Metal pokriven keramikom (metal-keramika) je, još uvijek, nejčešći izbor. Savremena stomatologija razvila je mnogo materijala odličnih estetskih karakteristika, poput cirkonij-keramike i pune keramike.

Tokom perioda izrade krunica i mostova zubi se prekrivaju i zaštićuju privremenim krunicama. Najčešće se izrađuju iz plastičnih ili kompozitnih materijala i imaju istu funkciju kao i trajni radovi, tj. omogućuju žvakanje i govor.

http://ortodoncijadrandjelka.com/wp-content/uploads/2018/03/protetika-01-1.jpg
http://ortodoncijadrandjelka.com/wp-content/uploads/2018/03/protetika-3-1.jpg

MOBILNI PROTETSKI RADOVI


Pod protezom podrazumijevamo zubnu mobilnu nadoknadu koja zamjenjuje nedostajuće zube i naslanja se na meke i tvrde oralne strukture. S obzirom na broj zuba koji se nadoknadjuju razlikujemo na delimične (parcijalne) i totalne proteze.

Totalne proteze nadoknađuju sve zube gornjeg ili donjeg zubnog luka. Izrađuju se iz akrilata koji bojom odgovara mekim tkivima usne šupljine i akrilatnih ili keramičkih zuba različitih boja i oblika. Ugradnja 2-4 implantata na koje se proteza povezuje znatno unapređuje retenciju i stabilizaciju proteze u ustima, što je posebno značajno za donju protezu.

Delimična (parcijalna) proteza izrađuje se za delimično bezube pacijente, a koji ne mogu dobiti most iz različitih razloga (nedostaju zubi koji bi nosili most, parodontološki kompromitirani zubi, finansijski razlozi). Osim akrilata u izradi se koristi i metalni skelet koji se lije iz različitih legura, od kojih je kobalt-hrom legura najčešće korišćena, a koji znatno poboljšava i učvršćuje njenu strukturu. Nekoliko je konstrukcijskih rešenja kojima se delimične (parcijalne) proteze odupiru podizanju s ležišta. Najčešće se izrađuju metalne kukice koje se kače za susedne zube, dok su kopče (atačmeni) estetski prihvatljivija rešenja jer se ne vide van usta. Sastoje se od dva dela, ,,muškiˮ deo koji je pričvršćen za krunicu i ,,ženskiˮ deo za protezu.

ortodoncija-logoNovi2aBeli

Svoje višegodišnje iskustvo, ljubaznost, stručnost i veliki broj zadovoljnih pacijenata garant su našeg pravog puta do vašeg lepšeg i zdravog osmeha.

Kontakt:

Šamačka br. 2 lokal br. 7
Beograd – Konjarnik

tel. 011/ 347 71 03
mob: 062/ 25 26 26

Ortodoncija Dr Anđelka 2018.